برای اینکه جایگاه علم داده را بدانیم لازم است بدانیم که دانشگاه هاروارد در سال 2012 دانشمند داده (Data Scientist) را به عنوان جذابترین موقعیت شغلی قرن 21 معرفی کرده است. از آن زمان به بعد، طبق آمار لینکدین تقاضا برای این موقعیت شغلی 650 درصد افزایش یافته و پیشبینی میشود که تا سال 2026 حدود 11.5 میلیون موقعیت شغلی فقط در بازار آمریکا وجود داشته باشد.
اگر طی چند سال اخیر بررسی های مرتبط با دیتا ساینس، بیگ دیتا، دیتا آنالیست شغل های مشابه همیشه جزو اولین یا چند شغل اول پرتقاضا یا میزان سوئیچ شغلی در بین کاربران لینکدین هستند. طبیعتاً وقتی چنین میزان تقاضا وعلاقه مندی از سمت بازار وجود داشته باشد، افرادی که در این حیطه متخصص هستند و فعالیت میکنند می توانند انتظار درآمدهای بالا هم داشته باشند.
به طور نمونه در آگوست ۲۰۲۳ در آمریکا میانگین درآمد دیتا ساینتیستها حدود ۱۵۲ هزار دلار در سال است. درواقع عدد قابل توجه و نسبتا بزرگی نسبت به بسیاری از موقعیت های شغلی دیگر است.
برای آگاهی از موقعیت این شغل در ایران به گزراشی از سایت جاب ویژن در 1402 اشاره می کنیم که در لایه های کارشناس و کارشناسی ارشد و مربوط به شهر تهران است. ۵۰ درصد افراد در سمت کارشناس هستند یعنی جونیور هستند، بیش از ۱۷ میلیون و ۵۰ درصد زیر ۱۷ میلیون تومان دریافتی دارند. همین موقعیت شغلی برای سمت کارشناسی ارشد یعنی کسانی که به سمت سینور شدن رسیدند ۷۵ درصد بالای ۱۸ میلیون و بیش از ۵۰ درصد بالای حدود ۲۵ میلیون در ماه درآمد دارند
گزارشات کامل تری را می توانید در سایت جاب ویژن بررسی نمایید.
نکته مهمی که باید توجه کرد این است که در سطح جونیور و شروع به کار، انتظار تفاوت حقوقی بالایی با موقعیت های شغلی مشابه نداشته باشید. البته که معمولا رشد درآمدی در حوزه دیتا ساینس بعد از چند سال نسبت به بسیاری از موقعیت های مشابه بالاتر است. یعنی بعد از آن که وارد بازار کار شوید و تجربه کسب کنید و حرفهایتر شوید، معمولاً رشد درآمدی بیشتری نسبت به فرد مشابهی در یک موقعیت شغلی مشابه خارج از حیطه دیتا ساینس میتوانید انتظار داشته باشید.
یکی از تحقیقات بازاری که در حوزه دیتا سنس است نشان می دهد که از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۶ تقریباً بازار دیتاساینس نرخ رشد میانگین ۲۷ درصد در سال دارد و در سال ۲۰۲۶ حدود ۱۶۵ میلیارد دلار حجم این بازار برآورد شده است.